Den første keramikken laget av leirgods som var egnet til oppbevaring av mat og væske antas å ha oppstått rundt 10 000 år f.v.t. Ideen om å glasere - en teknikk som hindrer væske i å sive gjennom det porøse keramikkmaterialet - ble oppdaget rundt to tusen år senere. I dag er alt leirgods til husholdningsbruk glasert, og hver type glasur har litt forskjellig effekt på produktets finish. Vi skal ta en titt på noen av disse glasurene, fordelene med dem og hvordan du best holder dem rene og funksjonelle.
Askeglasur
Askeglasur er en eldre form for glasur som fortsatt brukes i dag. Teknikken oppstod i Kina rundt år 1000 f.v.t. Pottemakerne innså at asken fra ovnen som landet på pottene under brenningen etterlot en grønn glasur, og begynte derfor å dekke pottene med aske før de ble satt inn. For å oppnå nyanser av glasur kan man bruke ulik mengde aske.
Majolika
Det finnes to ulike typer keramikk som bærer betegnelsen majolika. Den ene er en tinnglasert type som har et sølvhvitt, skinnende og ugjennomsiktig dekke. Denne teknikken oppsto på 800-tallet og var den første teknikken som fikk betegnelsen majolika.
Den andre typen er britisk blyglasering av keramikken. Denne teknikken ble først produsert under navnet Palissy Ware på midten av 1800-tallet. Dette er en helt annen stil, laget på en helt annen måte enn den opprinnelige majolikaen. Likevel begynte den britiske blyglaseringen å bli referert til som majolika, og navnet festet seg.
Ta vare på leirgodset
Hvis leirgodset er av nyere dato, er det sannsynligvis helt i orden å kjøre det i oppvaskmaskin. Hvis produktet tåler oppvaskmaskin så skal det stå på produktet. For å ta vare på leirgodset ditt bør du være på utkikk etter spekker i glasuren. Sprekkene opptrer vanligvis i et spindelvevaktig mønster og kalles krakelering. Sprekkene kan gi tilgang til den myke, porøse keramikken under, så du så du bør være ekstra forsiktig med servise som viser tegn på dette. Hvis steingodsserviset er egnet for oppvaskmaskin, bør du vaske det med Finish Quantum UltimateTM for å fjerne fett og smuss som kan ha festet seg.